Devrim Mübarek Olamadı..

Gün doğarken, 1 Milyon insanın Tahrir meydanında toplanması hedefleniyordu. Yeterli sayıya ulaşılması halinde Başkanlık Sarayı’na yürümeyi planlayan Mısırlılar bunu gerçekleştirseydi, onları bir çok barikat, tank ve engel karşılayacaktı !

Derken El Cezire 2 Milyon dedi. Mısır tarihinin en büyük gösterisinde Tahrir Meydanı’nda Mübarek rejimini devirmek isteyen çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkek, 2 milyona yakın Mısırlı Mübarek’e defol demek için bir aradaydı …

Obama’nın Mübarek’e “seçimlerde aday olma” seslenişinden sonra, Mübarek’in ne yapacağı büyük bir merak konusuydu. Takip eden saatlerde Tayyip Erdoğan da mecliste “Devlet Halk içindir, halk iradesi ile anlam kazanır” derken, Obama güdümüyle “Halkın insani taleplerine kulak ver” diyerek Mübarek’e açıkca istifa et çağrısında bulundu. Biz de en çok buna şaşırdık.

Derken bu akşam Türkiye saati ile 11.00 gibi, Mübarek ekranda belirdi. Benim takip edebildiğim kadarı ile söyledikleri şöyleydi:

Nüfusumuzun yarısına korku ve endişe hakim oldu, geçtiğimiz günlerde istikrarla kaos arasında seçim yaptık ve halkımız gene bu noktada bir tedbir içerisinde, geleceğimiz için soğuk kanlı haraket ettiler. Şunu söylemeli ki, yeni bir oluşum için çalışmalar yürüttük, bütün siyasi güçlerin temsil edilebileceği yeni bir yaklaşım konuştuk ve burada hukuk çerçevesinde anayasal reformların gerçekleşebileceğini düşündük. Ama bazı güçler kendi gündemlerini ortaya koyarak kulaklarını bu teklife kapadılar, ama bu davet halen geçerlidir bunu size buradan iletiyorum. Bütün ulusa sesleniyorum. Asla güç aramadım. Gelecek seçimlerde daha barışcıl olunması için yapılması gerekenler söz konusu. Bu görevi devretmeye hazırım. Gelecek aylarda görevimin başındayım, ondan sonra iktidarı yetkili ve meşru bir şekilde devir edeceğim. Ben Mısır’da öleceğim, beni de tarih yargılayacak.

Mübarek aday olmayacağım dedi ama ülkeyi de bırakmaya niyeti yok. Bu yüzden halk halen sokakta. Şu saatlerde hala “Terket” ve “Cuma günü Saraydayız” diye slogan atılıyor. Hal böyle olunca gece boyu meydanların dolması bekleniyor. Takip eden günlerde Mübarek’in nasıl bir yol izleyeceği ise çok önemli. Meşruiyetini kaybetmiş bir iktidar, nasıl kararlar alacak, devletin hangi organlarını kullanabilecek, ordu Mübarek ile birlikte haraket edecek mi? bunları bilmiyoruz. Zira Mısır’ı daha da kanlı günler bekliyor olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close