Sağlık Endüstrisi ve Nesnelerin İnterneti

Son dönem yazılarımda; nesnelerin internetine daha fazla ağırlık vermeye başladım ama bu konunun neredeyse hiç anlaşılmadığını biliyorum.

-Böyle zamanlarda 2007 yılında, sosyal medya hakkında yazmaya başladığım günleri hatırlatıyorum.-     🙂

Doğal olarak ben de çözümü soyut kavramları aktarmak yerine, somut vakaları incelemekte buldum. Bu yüzden bir süre daha #IoT hadisesinin günlük yaşama doğrudan etki etmekte olduğu alanları inceleyeceğim.

Geçtiğimiz günlerde büyük bir hastanede yönetici olarak çalışan sevgili dostum Tülin; yaşanan operasyonel sıkıntılara dair bir rapor hazırladığından bahsedince, kafamda bir şimşek çakmıştı. Bu nedenle bu diziye sağlık endüstrisi ile başlıyoruz.

medikal internet of things ekosistmi

Zira #IoT teknolojileri yaygınlaştıkça, bir çok endüstri gibi sağlık endüstrisi de değişim ve dönüşüme uğrayacak. Sağlıklı yaşam için giyilebilirler, doktora anlık sağlık verisi gönderen cihazlar ve daha bir çok ürün şimdiden hayatımıza girdi bile. Bu noktadan haraketle; gerek hastalar gerekse sağlıkçılar için nesnelerin interneti ne gibi avantajlar sunabilir? Kısaca toparlamak istedim.

  1. Maliyet Avantajı – Akıllı sağlık çözümleri sayesinde hasta ve doktorun sürekli olarak anlık bilgi paylaşımı yapabiliyor olması, gereksiz doktor ziyaretlerini, muayene ücretlerini, sigorta kesintilerini azaltacaktır.
  2. Etkin Tedavi – Doktor ve hasta arasında gerçek zamanlı veri paylaşımı, bir hastalığın tedavi sürecine doğru ve zamanında müdahale etme imkanı vereceği gibi, doğru karar alabilme konusunda da sağlık personeline hız kazandıracaktır.
  3. Hastalıkları Önleme – Hastaların sürekli olarak anlık izlenebiliyor olması, belirli hastalıkların veya komplikasyonların henüz oluşmadan tespit edilip ve tedavi edilebilmesine olanak sağlayacaktır.
  4. Daha Az Hata – Sensörler ve vericiler ile doğru veri toplanması veya daha doğru bir tabirle; insan kaynaklı veri giriş hatalarının ortadan kalkması; hem hastane için, hem doktorlar için hem de hastalar için doğru karar alabilme imkanını artıran bir etken. Bunun maddi getirisi de göz ardı edilmemeli.
  5. İyileştirilmiş Hasta Deneyimi – Hastalık zaten kötü bir süreç. Bu yüzden hastalık tedavi sürecindeki ufacık iyileştirmelerin büyük bir etki yaratacağını ön görebiliriz. Örneğin doğru veri analizi ile proaktif tedavi imkanı, doğru tehşis koyabilmede tutarlılık, daha yakından hasta takibi ve kişiye özel çözümler sayesinde, hastaların tedavi sürecinde yaşadığı deneyimi en üst düzeye çıkarabilmek mümkün.

Elbette, nesnelerin interneti denince akla gereken bir çok risk; burada da karşımıza çıkacaktır. Örneğin verilerin güvenliği burada en önemli unsur. Zira sağlıkla ilgili kişisel veriler, birçok veriden daha kıymetli olduğu gibi; ifşa olduğunda hem hastane hem de hasta için büyük bir itibar riski oluşturabilir.

Önümüzdeki dönemde bu tartışmaları sık sık göreceğiz gibi duruyor..

 

Comments (1)

  • murat kayasays:

    18 Aralık 2017 at 20:11

    Bu konuda iyileşme sağlayabilmek için yapılması gerekenlerin başında hasta-hekim ilişkilerinin iyileştirilmesi gelmektedir. Bu ilişkilerin iyileştirilebilmesi için bazı temel ilkelere uymanın şart olduğu belirtilmektedir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close