Veriden Nem Kapmak: IBM, Sensörler ve Sömürgecilik

Aslında bu yazının başlığı nemden veri kapmak olsa daha doğru olurdu.

IBM bünyesinde yer alan The Weather Company (TWC)hepimiz weather.com olarak tanıyoruz- hava tahmini üretmek için kullanmakta olduğu veri ağını; kritik dönemlerde hükümetlere ve kurumlara bilgi verebilmek için yeniden dizayn edeceğini açıkladı.

TWC’nin hali hazırda hava tahmini ve benzeri doğal değişiklikleri ölçümlemek için 195 ülkede kullandığı 200.000 + sensörü bulunuyor. Bu sensörler basınç, nem, sıcaklık, rüzgar hızı ve yönü başta olmak üzere bir çok ölçüm gerçekleştiriyor.

İşte bu ağ IBM’in sahip olduğu bir diğer oluşum; Watson IoT platformuna dünyanın her bir yanından anlık veri akışı sağlayacak ve yapay zeka tarafından işlenerek milyonlarca insan için hava ve risk tahminleri üretecek.

IBM-IOT-WATSON-WEATHER SENSOR

Verilerin anlık olarak yapay zeka tarafından hızla işlenecek olması, elbette başta tarım, enerji, sigortacılık ve lojistik olmak üzere bir çok sektörü de yakından ilgilendireceğe benziyor. Bu nedenle IBM’in ne kadar önemli bir işe soyunduğunun altını çizmek gerekiyor.

Zira TWC’nin yatırım planlarında Kenya ve Nijerya başta olmak üzere gelişmekte olan pazarlarda ve farklı Afrika ülkelerinde kısa sürede 300’den fazla istasyon açmak var.

Diğer bir deyişle, önümüzdeki dönem IBM sayesinde “kapitalizm ve veri sömürgeciliği” gibi fantastik bir kavramı tartışmaya başlarsak şaşırmayın.

İşin esprisi bir yana, neticede işlenen veri de en az elmas kadar ışıldar mı?

Bekleyip göreceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close