14 Nisan Değerlendirmesi.

Bir dusunun. Birisinden hoslaniyorsunuz. Ona yakinlasiyorsunuz. Butun hamlelerinizi yapiyorsunuz. Bu yolda ilerlerken de bakiyorsunuz ki, evet, o da sizden hoslaniyor. Tam bu vakitten sonra kac gun kac ay sonra ona onu sevdigini soyluyorsunuz?

Asil sorun bu yukarida anlattigim sorun. Kesinlikle dogru, gec kalindi.. Yilanin basi ufakken ezilmeliydi.. Simdi bas oldu kocaman. Basla yetinmedi, kadroda bir vucud niyetinde bitti altinda hemen. Bunun farkinda olan millet, bunun tehlike oldugunu sezdigi andan itibaren bekledi.. Niye? Cunku o aptal, o gereksiz, emin olmama, “aman simdi dusundugum gibi degilse cok sacma birsey, gereksiz birsey yapmis olurum” diye dusunmekten idi.

Bu topluluga elbette kizilacak, elbette nefret puskurtulecek, ayni bir insana kotu oldugu icin nefret puskurttugumuz gibi. Ama insanin dogasinda olan birsey bu. Hele bir de Turk milletinde bu, “ya bi dur hersey olacagina varir” yaymisligi var ya.. heh iste o bizi bitiriyor cogu zaman.. Gelip de biri kahveye “abi AKP yuzde 40 la mecliste” diye panikledigi zaman, millet gulmustur suratina, “ordu var, zart var zurt var”.. Hicbirsey yok kardesim.. Sen varsan varsin, yoksan yoksun.. O kadar. Yani kisacasi, milletimiz bicagi kemiklerinde soyle iyice bir hissetmeden kilini kipirdatmaz.. Ha bunlar Cumhuriyet dusmani mi ? Hayir.. Rejim ortagimi ? hayir.. Bilincsiz mi? Hayir.. Salak mi? E yok.. nedir..? hmmm Korkak? evet evet.. Korkaklar..

Simdi boyle bir vaziyetteyken, elimizdeki tek sey olan bu korkaklari iyi kullanip, onlara yapacaklari seyden degil olabileceklerden korkmalarini ogretip, onumuzdeki ve ayni anda su andaki tehlikeyi yok etmemiz sarttir. Oyle ya da boyle, su anki konumdayiz. Ister korkak olsun, ister baska birsey. Birlesmemiz sart. Bu yuzden ben onlara dusman gozuyle bakmak istemem. Ama o kalabaligin yarisi en ufak birseyde toz olup gider, bunu da iyi bilirim.

Simdi bu bilincle bakildiginda, ister kiz ister kizma. Yaptiklari dogru mu? Dogru.. En azindan birkac korkak daha cesur yapildi o mitingde.. En azindan “abi ben yalnizim o yuzden bir sey yapmiyorum” diyenlere mesaj verildi.. En azindan “Cumhurbaskanini ‘Onlar’ degil ‘Meclis’ sececek. Otursunlar oturduklari yerde” diyen ampul, Meclis ve Millet hakkindaki farkli seviye goruslerini belirtti. Baska bir deyisle ‘Meclis Milleti temsil etmiyor’ dedi Millet Meclisi icin bagira bagira..

Yanlislarimiz sayemizde dogrularin ne olmasi gerektigini gorduk biz. Iyi gibi duruyor ama degil.. Ileri gorusluluk yok.. Ben son 5 senedir yirtiniyorum. Turkiye kendi icinde kiskirtiliyor. Dunya da Turkiye ye kiskirtiliyor. Ornek: Los Angeles da bir universitede bir filozof hocasi diyor ki “Iste Turkiye de hirsizlik yapani alip bir meydanda hangi eliyle yaptilarsa o elini kesiyorlar” tarih 16 Nisan 2007. Kim dedi bunu ona? Profesor bir de bu. Bunun anlattigi cocuklar ne olacak? Yarin oburgun ABD ya bize OZGURLUK getirmeye kalkarsa? O zaman anlatiriz birbirimize, tayyibin basta olmasinin ne kadar yanlis oldugunu.. Baska bir ornek olarak da, daha Turkiye nin yerini bile bilmeyen ermenilerin yapmis oldugu kiskirtma.. Saniyorlar ki Turkiye ermeni soykirimini kesinlikle reddediyor. Kimse Turkiye nin “gel kardesim arsivimizi actik anlasalim tartisalim nedir ogrenelim” dedigini bilmiyor. Bilmek istemiyor. Ayrica onlara gore Osmanli degil TURKIYE yapti bu sozde soykirimi. Aglayan cocuk resimleri gosterip evet olmustur bu soykirim diyorlar (Turkiye de bunlarin farkinda olmaniz biraz zor ondan soz ediyorum).

Niye bunlari anlatiyorum. Ulkemizde sokaklarda “SALE” yazisi goruyorsaniz. “Shoes”, “SHOCK”, “TOP TEN” yazilarini goruyorsaniz. Sokaklarda kara carsaf sayisi arttiysa. Internet adresleri kapatiliyorsa (bkz. eksisozluk). Hrant Dink, “Turk kani pistir dedi” diye bir haber ajansi spekulasyon yaratip, olmadik yerde, bizi destekleyen bir ermeniyi vurdurtuyorsa. Yurt disinda bu “Bakin ermeniyi vurdular konusuyo diye” diye yankilaniyorsa. ABD de CNN de, Papa Turkiye ye geldiginde, Pope in Turkey, adli haber serisinde, ne zaman Turkiye deseler, arkada Turbanli kadin resmi, ne zaman terorist deseler arkada Turk bayragi varsa. Gosterdikleri bir vidyoda bile, bir tane basi acik kadin yoksa. Bence bu artik belli birseydir. Apacik kiskirtmadir.

Hicbir ulke, bir yere savas acarken kendi halkinin bu savas yuzunden karsi ayaklanmasini istemez. Bu yuzden o halki o savas acacagi yere duyarsiz kilmak ister. Bu savas silahla yapilmayadabilir korkunuz oysa sadece. Ricam sudur ki, lutfen, aylarca beklemeden soyleyin onu sevdiginizi.

Konuk Yazar Barış İnkaya.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close