Su Savaşları..

Çocukkene yazın gelişiyle akın akın koştururduk çeşmelere. Kimisinde tazyikli tabanca, kimimizde pet şişe.. Ne kadar da güzel olurdu o zamanlar sırılsıklam eğlence… Herneyse; biz büyüdük ve dünya kurumakla iştigal. Lakin ben bu noktadan konuyu nasıl gazlı içecek reklamlarına bağlayacağım gerçekten bilmiyorum. An itibari ile kendimi 8 Kamera ve 5 Konuk arasında sıkışıp kalmış bir canlı yayın sunucusu gibi hissetmekteyim..

Yukarıdaki bütün serbest çağrışımların ötesinde, şu günlerde enteresan bir düello var bu gazlı içecek segmentinde. Pepsi Max’in Aysun Kayacı’lı ve bol tahrikli, parıltılı iletişim kampanyasının tam da üniversite festivalleri etkinlikleri ile buluştuğu bu zamanda sizce The Coca-Cola Company boş durur mu? Durmaz tabi…

2 Sene önce ColaTurka Galata Kulesi’nden uçurup Kızkulesi’ne kondurduğu delikanlıya Hazarfen Ahmet Çelebi yakıştırması yaparken nasıl Hazerfen Hava Alanında buluşan Rock’n Coke kitlesine ve kendilerince dejenere olan gençliğine çaktırmadan çemkirdiyse, 2007 yazı arifesinde de Sprite, Coca-Cola Company adına bu sefer de eski dostu Pepsi’ye gönderme yapmakta.

Sprite’ın yayımlanan en son reklam filminin metinleri şu tarzda : efendim reklamlarda kullanılan imgeler bizleri kışkırtıp kandırıkçılık yapıyormuş, kadınlar cinselliği sömürüleen metalar oluveriyorlarmış, sprite bunu yapmıyormuş, doğru söylemek en iyisiymiş falan feşmekan.. İyi ki söyledin Sprite’cığım zaten bizde seni uzun zamandır bir marka olarak değil, öğrenci evimizin yeşil ve erdemli kişiliği olarak benimsiyor ve bizimle paylaştığın tüm entellektüel birikimlerden dolayı sana hayranlık duyuyorduk!

Şaka bir yana, benim asıl anlamadığım, sprite’ın zihinlere zorla oturttuğu “ailenin iyi ve başarılı sporcusu” algısından “zeki ve duyarlı evlat” algısına geçilmesinin nedenidir. Bu tüketiciyi salak yerine koymanın ve arka plandaki viral pazarlamanın etkisine yaslanmanın gerçek nedeni nedir bunu gerçekten merak ediyorum.

Siz kimi kandırıyorsunuz kardeşim! Bunca zamandır aynı haltları siz yemedinizmi de iletişimde kullanılan tekniklere ve yarattığınız cinsel sömürü furyasına pislik atıyorsunuz demeyeceğim. Çünkü bu kampanya kağıt üstünde başarılı duran bir stratejik planlama yada farklılaşma kaygısı ile zorlanmış bir yaratıcılık unsuru olabilir. Ama bu denli densizliğin nedeni nedir ? Tüketici sizin gözünüzde bu kadar salak mıdır ? Bunları gerçekten merak ediyorum ve sizin adınıza üzülüyorum. Keşke susuzluğunuzu dinlemeye devam edeydiniz…
Buyrun size eski yılların Sprite reklamlarından bir yorumsuz :

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=1g0tWcCk8Vc]

Bu da en son yayımlanan sprite reklam filmi..

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=KRqEud0EyJA ]

itirazı olan ? 🙂

Comments (2)

  • cemsays:

    16 Mayıs 2007 at 10:50

    su savaşlarınıhatırlarım
    Bu etkinliğe katılanlarakabinde müdür yardımcsına giderlerdi.
    Herkeste savaşmaktan vazgeçemzdi:))

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close