Ermeni soykırımını inkar yasası teklifi Fransa Parlamentosu’nda kabul edilince, Türkiye’de faaliyet gösteren Fransız kurum ve markalar için kriz çanları çalmaya başladı.
Eminim her marka şu anda kapalı kapılar ardında boykot kriz ile nasıl mücadele edeceğini düşünüyordur. (Hedef göstermemek adına markaları teşhir etmeyeceğim. Zaten isteyen istediğini bulabilir.)
Olay nasıl tırmanıyor?
Öncelikle söylemleri ve konunun nasıl ele alındığını analiz etmeli.
Bunun için basına bakmak ve nefret söylemlerini analiz etmek yeterli.
“Ermenistan, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısını kabul eden Fransa’ya teşekkür etti.”
“Fransa meclisi genel kurulunda bugün kabul edilen yasa teklifini kaleme alan iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer, bugün meclis binası önünde gösteri yapan Türklere tepki gösterdi.”
“Almanya’da bir Türk, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısını kabul eden Fransa meclisini, Fransız arabasını balyozlarla parçalayarak protesto etti.”
TESK: “82 birlik ve 13 federasyona gönderdiği genelgeyle, Fransız ürünlerini tespit ederek raflardan kaldırma çağrısında bulundu. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu ise Fransa’nın aldığı kararı kınayan yüzbinlerce afiş ve broşür hazırladı. Afiş ve broşürler, taksi, dolmuş, halk otobüsü ve bilboardlara asacak.”
İ.Melih Gökçek: “Biz başka ülkeyle gereksiz yere çatışmak istemeyiz. Ama çatışmayı kendileri istiyorsa dünya kamuoyunda ses getirecek çok daha büyük işler yapmasını biliriz. Ankara’da bunun ilk adımı olarak Fransa Büyükelçiliği’nin karşısında tespit ettiğimiz üç yerden birine Fransız Mezalimi Anıtı dikeceğiz. Anıtta başta Fransa’nın Cezayir’e yaptığı mezalim olmak üzere diğer ülkelere yaptıklarını anlatacağız. Anıtın bir yerine koyacağımız bir tuşla da yoldan geçenlerin rahatlıkla duyabileceği şekilde Cezayir Milli Marşı’nın çalınmasını sağlayacağız. Fransız Mezalimi Anıtı’nı öyle bir yere koyacağız ki başta büyükelçi olmak üzere Fransa Büyükelçiliği’ne giden herkes rahatlıkla görebilecek.“
Neler yapılabilir?
Görünen o ki, konvasyonel medyanın konuyu ele alış biçimi sosyal ağlarda kullanıcıların davranış biçimlerini de fazlasıyla etkileyecek. Hali hazırda bunun ilk örneklerini Twitter’da açık ve net bir şekilde görmek mümkün. TT olan kelimelere bakınca karşımıza “Fransa, Cezayir, Sarkozy, Paris, French Kiss” vb çıkıyor ve çıkacak.
Zira bunu büyük bir hızla Facebook ve Forumlar izleyecektir. Forumlarda fransız markaları listelenecek, boykot planları konuşulacak, insanlar daha organize bir boykot oluşturmak için kafa patlatacak, Facebook’ta ise “arkadaşlarınız” profillerini değiştirecek, sosyal çevrenize göre kimi eğlence ile karışık, kimi doğrudan, kimi dolaylı yoldan Fransa’ya kin kusan iletiler girecek.
Peki, ajanslar ve markalar buna hazır mı? Evet, daha önce de benzer durumlar oldu. Fakat ne şimdiki kadar somut bir olay vardı, ne de yeni medya bu kadar söz sahibi. Şimdi oturup, hep söylediğimiz ve muhakkak olması gerekli dediğimiz kriz planlarını devreye alma vakti. Şayet, sosyal ağlar için halen bir kriz planınız yoksa en azından sosyal medya ajansınıza talimat verin.
1. Ajans ve marka çalışanlarından oluşan bir takım oluşturun.
2. Markanın kriz yönetim planını inceleyin.
3. Yok saymayın, krize özel bir monitoring stratejisi belirleyin.
4. Cevap vermeseniz de izleyin. Markanıza özel bir söylem varsa analiz yapın.
5. Sağduyu sahibi olanlara ve sizi destekleyenlere ulaşın, müttefikler yaratın.
6. Çalışanlarınızın kendi çevrelerinden başlayarak krizi sahiplenmesini sağlayın. Onları destekleyin.Onlara sosyal ağlarda nasıl davranmaları gerektiğini açıklayın.
7. Haber grupları ile bağlantıyı koparmayın. Ülke ekonomisi ve istihdam açısından boykotun toplumsal yan etkileri ile ilgili içerik ve bültenler üretin.
8. Ne olursa olsun kibar, olumlu ve ılımlı olun. Asla kavgacı görünmeyin.
Ha, henüz bunu yapacak bir kadro, yada size destek olacak bir Sosyal Medya ajansınız yoksa; toplandığınız odalardan dışarı çıkmasanız sizin için daha iyi olur.
Comments (1)
Harun Güvensays:
22 Aralık 2011 at 18:03Egemen Bağış’ın konuyla ilgili tweeti: “Başbakanımızın açıkladığı Fransa’ya yaptırım kararları Sarko’ya kapak olsun Umarım aklını başına toplar ve bu akla ziyan tasarıyı geri çeker” https://twitter.com/#!/Egemen_Bagis/status/149877323754246144