Girizgah
2009 yılında, Tolga’nın öncülüğü ile henüz 23 yaşında kendimi girişim dünyasının içinde buldum. Türkiye’nin ilk Sosyal Medya ajanslarından biri (resmen ikinci) ajansı olan Utopic Farm’ı kurduk. 2010’da bunu Türkiye’nin ilk “co-working ve etkinlik” mekanı olan Blogger’s Base izledi. Yüzlerce etkinlik, buluşma, lansman yaptık.
Aynı yıl, Kadir Has Üniversitesi bünyesinde, Devrim Altaylı ile birlikte Türkiye’nin ilk Sosyal Medya Akademisi’ni kurduk. 10 yılda 800 mezun verdik. Arada Tolga ile bir Makedonya maceramız oldu. Avrupaya açıldık, kısa sürede kapandık. Derken 2012’de Manifaktüre Yazılım evini kurduk. Hizmetler aldık, hizmetler verdik, Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük ajansları ve markaları ile çalıştık.
Farklı girişimler de yaptık. Battık, çıktık. Bu yıllarda birçok ilke imza attık. Türkiye’nin en başarılı girişimlerinde tedarikçi de olduk, yüklenici de. Ajansa yatırımlar aldık. Ortaklıklar yaptık. Kavgalar ettik. Çıkışlar yaptık. Tecrübesizliğimiz şansımızdır diyerek 34 yaşıma kadar, yaklaşık 12 yıl deneyerek, yanılarak yeni medya eko sistemi içinde bir çok projede alın teri döktük.
Sonra, her ikimiz de farklı bir alana yönelerek; girişimcilik ruhunu ve dijitale dair tecrübelerimizi kurumsal hayatta devam ettirdik. Bunu nerede anlatsam, hayat senin için ters işlemiş diyorlar. Oysa hayat farklı tecrübeler neticesinde kendi farkındalığını yakalayabilmek ve neyi nasıl yapmak istediğini keşfedebilmekle ilintili. Bizim de yolumuz, çizgimiz bu öğrenmelerle şekillendi. Aslında olay bu kadar basit.
İşte Mirket’in hikayesi benim için bu yüzden kıymetli.
Çünkü fikir aşamasındayken Starbucks’ta oturup dinlediğim, yatırım alır mı almaz mı diye tartıştığımız, hayata geçmesi için hangi güçlüklerin aşılması gerektiğini ön görmeye çalıştığımız bir iş planının, ete kemiğe bürünmesinin keyfini tarif edebilmem mümkün değil.
Bu noktada bir parantez de dünyanın en büyük şirketlerinden birinde, dünyanın en büyük markalarından birini, yurtdışında expat olarak yönetirken, 30’lu yaşlarında eriştiği bu muhteşem kariyeri bırakarak Türkiye’ye dönen ve girişimci olarak yoluna devam eden sevgili dostum Berker için açmak isterim. Yazının girişinde bahsettiğim kişisel farkındalık hadisesinin, benimkinin tam tersine işleyen bir süreci vardı zira Berker’de.
Nasıl başladı?
Mirket 2020 Şubat ayında, pandeminin tam da göbeğinde Berker tarafından melek yatırımla kuruldu. Ekim ayında beta sürümünü yayınladı. Ben de 5 ay boyunca beta kullanıcı olarak platformu denedim. Nisan itibariyle ise Mirket artık hem App Store‘da hem de Google Play Store‘da son kullanıcı ile buluştu.
İyi de Mirket nedir?
Mirket, çevrenizdekilerin ve takipte olduğunuz, alanında uzman kişilerin gündemdeki konular hakkında ne düşündüğünü öğrenmenize yardımcı olan bir sosyal ağ. Soru sormaya dayalı. Günlük rutinlerden profesyonel hayata kadar yaşamın her noktasına temas edebiliyor. Eğlenceli, öğretici ve görüşleri gerçek hayata dönüştürebilme potansiyeli de var.
Aslolan sosyal çevrenizin, takip ettiğiniz ve/veya alanında uzman olduğunu düşündüğünüz kişilerin gündemdeki konular hakkında ne düşündüğünü, nasıl hareket ettiğini öğrenmenize yardımcı olması. Özetle, gündem ve ilgi alanlarınız hakkında toplumun nabzını tutabileceğiniz bir sosyal medya platformu.
Merak Mirket’i öldürür mü?
Merak, platformun temel motivasyon kaynağı.
Soruyor, öğreniyor, iç görü elde ediyor, sorduğunuz soruların cevabını yaş, cinsiyet gibi kırılımlarla irdeleyebiliyor ve konu her ne olursa olsun bilgi ve fikir sahibi olabiliyorsunuz. Bir anlamda günümüzün manipülatif ve kirli iletişim ağları arasında rafine bir şekilde görüş alışverişi yapabilmenize olanak sağlıyor.
Bunun kişiler için önemli olduğu kadar ileride kurumlar için de çok büyük önem taşıyacağına inanıyorum. Gündemin nabzını tutma, eğilimleri yakalama, ön görebilme gibi özellikle de pazarlamacılar için de büyük bir potansiyele sahip olduğunun altını çizmek istiyorum.
Eksikleri yok mu? Var. Ama Mirket’in arkasında da koca yüreki bir ekip var. Berker’in vizyonu ve birikimi böyle genç ve yetenekli bir ekiple birleşince, platformun sürekli gelişerek iyileşeceğine inanıyorum. Zaten her an gelişiyor, geliştiriyorlar.
Yakından takip etmenizi şiddetle öneririm.
Daha fazlası için Pazarlama Türkiye’nin Berker ile yaptığı ropörtajı okuyabilirsiniz.
Bir yanıt yazın