Hakia’nın hakkı Hakia’ya !

Dün Hakia’dan sitem dolu ve çok haklı bir haber bülteni aldım. Bülteni okuduğum zaman, kendilerini bir hayli haklı bulduğumu söylemek durumundayım.

Hakia bir semantik arama motoru. Üstelik Türk. Peki bunlar ne demek ?

Örneğin Hakia’nın Google’dan ayrılan en büyük özelliği siteleri PageRank üzerinden değerlendirmemesi. Yani bir sitenin ne kadar popüler olduğu değil, içeriğinin ne kadar değerli olduğu Hakia için daha önemli. Şüphesiz bu çizgi, internet aramalarının kısa zamanda ihtiyaç duyulan en doğru bilgiyi getirmesi açısından çok değerli.

Yani Hakia sözcüklere bakarak arama yapmak yerine bizim semantik dediğimiz; anlamsal bağları kullanıyor. Sorgulanan sözcükleri teker teker inceleyip, ne anlam ifade edebileceğini anlamaya çalışıyor. Sonuç olarak kullanıcının ulaşmaya çalıştığı cevabı içeren sözcüklerin bulunduğu siteleri bulup getiriyor.

Bununla birlikte; Hakia’nın arama kültürüne kazandırdığı bir yenilik de; üyelerinin kendilerine has arama galerisi yapabilmesi. Bu özellik; sonuçların kullanıcının belirlediği düzende çıkmasını sağlıyor. Bunun gibi daha zibil tane zeka pırıltısı yenilik sayabilirim.

Peki Hakia neden dert yanıyor ? Tabii ki Microsoft’tan !

Microsoft geçen sene (2008) Temmuz ayında Hakia’yı ofislerine davet etmiş ve Hakia’nın galeri sistemi üzerine yaptığı çalışmaları dinlemiş. 2009’da ise Microsoft’a ait olan arama motoru Bing, arama galerisi seçeneğine sahip olduğunu duyurdu.

Ortada bir “esinlenme” olduğu aşikar. Hakia’nın asıl sıkıntısı ile 80-100 Milyon dolar reklam ve tanıtım bütçesine sahip olan Microsoft’un bu inovasyonun üstüne yatması.

Bu yazıyı yazmamın sebebi de şudur:

Eğer ileride Bing popüler olur ve “Oha abi bak adamlar yapmış yapacağını” diyen olursa; Hakia’nın hakkını Hakia’ya verin !

Ayrıntılı Bilgi İçin : http://blog.hakia.com/?p=726

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close