Twitter’da Günün En Mutlu Anları

Bu yazıda iki tane sihirli sözcük gizli. Birincisi “mutluluk” zira günümüzde ekonomi ve politika bu terminoloji ekseninde seyralıyor. Kültürel tüketimden, duygusal tatmine kadar haz temeline oturan bir insanlığı yaşıyoruz.

İkincisi ise “An”. Zira herşey o kadar hızlandı ki, mutluluk da doğrudan zaman ile alakalı oldu. Hazzın ve mutluluğun tüketim hızı gün geçtikçe artıyor. Ve daha da artacak. Doğal olarak eskilerin deyimi ile  “günü yaşamak” da “tarih” oluyor. Her ne oluyorsa, şu anda oluyor.

Bu yüzden başta pazarlamacılar için tüketicileri tanımak, onları doğru anda doğru duygu durumunda yakalamak ve ona en uygun mesajı istediği gibi verebilmek giderek önemli hale geliyor.

-Yeri gelmişken, daha önce de bir yazımda değinmiştim, Utopic Farm olarak 1 seneyi aşkın bir süredir bu konuya yatırın yaparak, #MarkalaşmışAnlar felsefesine hayat veriyoruz.-

Laf ola beri gele, bu an ekonomisini hayatımızda meşrulaştıran unsurların başında ise Twitter geliyor. O yüzden bir konuya değinmek istedim. 84 ülkeden, 2,4 milyon kullanıcının 509 milyon tweet’i analiz edilerek yapılan bir çalışmaya göre; insanlar sabah kahvaltısında mutlu; gün ortasında biraz mutlu, yatma saatine doğru tekrar mutlu olma eğiliminde.

happy

Çalışma, ruh hallerinin öngörülebilir şekilde seyrettiğini de gösteriyor. Haftaiçi olumlu tweet’ler 06.00 ile 09.00 arasında tavan yapıyor, 15.00-16.00 arası sabit bir şekilde düşüş gösteriyor. Öğleden sonra daha ileri saatlerde pozitiflik tekrar canlanıyor ve akşam yemeği sonrasında tavan yapıyor. Benzer bir görüntü hafatsonu için de geçerli ancak, sabah kahvaltısı mutluluğu 09.00 civarı, güne başlama saatine yakın seyrediyor.

İşte en basit örneği ile #BigData / #Monitoring hadisesinin pazarlama iletişimi açısından kullanım alanlarına dair bir çaba. Çalışma ve veriler güncel değil ancak, işleyiş ve yöntem / bir de anlamlandırılan verinin büyüklüğü açısından iyi bir örnek

Kaynak: Diurnal and Seasonal Mood Vary with Work, Sleep, and Daylength Across Diverse Cultures

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close