Şayet bu sene, “Kara Cuma” birşey ispatladıysa, başta Amazon olmak üzere çeşitli e-ticaret sitelerine bakınca şunu anlamalıyız ki, 2017 Nesnelerin İnterneti (IoT) için bir dönüm noktası olmuş bile.
Zira rakamlar yalan söylemez. IoT penatrasyonunda bu yıl ciddi bir artış var. Bu noktadan hareketle, Nesnelerin İnterneti’nin nasıl bir ivme kazandığı ile ilgili şu bilgileri de paylaşmakta yarar var.
- Intel‘e göre 2020’de kişi başına ortalama 26 akıllı nesne düşecek. Öte yandan; Intel‘in Nesnelerin İnterneti yatırımları 2017’nin üçüncü çeyreğinde 849 Milyon $’a erişirken, geçen sene aynı dönemde bu rakam 720 Milyon $ idi.
- Ericsson‘a göre ise 2018’de mobil cihazlardan daha fazla IoT cihaz olacak.
- Gartner; 2016’dan 2017’ye Nesnelerin İnterneti Pazarının %31 büyüme göstereceğini öne sürüyor.
- Verizon verilerine göre de 2016’ya kıyasla üretim endüstrisinde IoT kullanımında %84 oranında bir büyüme var.
- Öte yandan, Otomotiv sektörü açısından da Nesnelerin İnterneti’nin giderek önem kazandığını görüyoruz. Zira 2020’ye doğru baktığımızda üretilen araçların %75’inin fabrika çıkışı Nesnelerin İnterneti ile uyumu olması bekleniyor.
- 2023’e kadar küresel uzay ve savunma sanayisi pazarının da 41 Milyar $ olması bekleniyor. Bugün bu rakam 20 Milyar $ ‘a yakın…
- Bugün 1.2 Milyar $ değerinde olan Tıp ve Sağlık pazarının ise 2023’te 9.3 Milyar $ ‘a erişmesi ön görülüyor. IDC verilerine göre, 2018’de sağlık sektörünün; hastaların %80’ine IoT ve BigData üzerinden sürekli ve düzenli hizmet sağlaması ön görülüyor.
- IDC verilerine göre Nesnelerin Interneti yatırımlarının 2017 sonuna kadar %16.7 büyüme göstererek 800 Milyar $’a erişmesi bekleniyor. Öte yandan 2020’de bu rakamın 1.4 Trilyon $ olması bekleniyor.
Bu bir çılgınlık değil, bu bir ütopya da değil. Burada gerçek rakamlardan bahsediyoruz. Bazı okurların bu verileri umursamayacağını biliyorum. Zira bundan 14 yıl önce bu blogda sosyal medya, dijitalleşme ve internetin geleceği gibi konuları yazdığımda da benzer tepkiler almıştım. O zamanlar internet girilip çıkılan bir araçtı.
Bugün ise tıpkı elektrik gibi, su gibi hayatımızın vazgeçilmezi haline geldi. İnsanlar, bilgisayarlar ve makinalar birbirleri ile geri dönülmez şekilde yakınlaştı. Ve çok yakın bir gelecekte, İnternetin dünyanın her bir noktasında sürekliliğini sağlaması ile Nesnelerin İnterneti alanındaki dönüşüm de gerçekleşecek. Bunu birlikte yaşayıp, birlikte göreceğiz. Şüpheniz olmasın.
Bir yanıt yazın