McKinsey Mağaza Açtı!

Soru: Dünyanın en büyük danışmanlık firmalarından birinin perakende ile ne işi var?
Cevap:  İşin geleceği var.

Bu öyle alelade bir mağaza değil. Modern, deneysel ve konsept bir mağaza. Çünkü bu mağazada en yeni teknolojiler test edilirken, müşteri deneyimleri üzerine de gözlem yapılabilecek.

Aslında hedeflenen de “perakendeciler için bir laboratuvar ortamı” yaratmak.
Sanıyorum, konuyu en iyi özetleyen cümle de bu.

McKinsey & Mall of America iş birliği ile hayata geçirilen “Modern Retail Collective” isimli bu mağaza 27 Eylül’de kapılarını açtı. Kâr amacı gütmüyor. Satılan ürünler ile giderlerini sağlıyor, fazlasını markaların kasasına gönderiyor.

Zira McKinsey’nin asıl yapmak istediği; müşteri deneyimini iyileştirecek gözlemlerde bulunmak, bu anlamda kullanılan teknolojileri test etmek ve yeni nesil kanal bağımsız (Omni-Channel) alışveriş deneyimini doğrudan sahada deneyimlemek.

Peki hangi markalar var?

Mağaza 4 marka ile hizmete başlıyor. Bunların da hepsi moda ve güzellik markaları:
Elevé Cosmetics, Kendra Scott, ThirdLove ve type:A Deodorant

Teknoloji katılımcıları ise; Chatter Research, Compass Marketing, ComQi, FaceCake, Farfetch, Flexa, Microsoft, MSM Solutions, Smartrac, Square, RetailNext ve Zebra Technologies gibi farklı ölçekteki firmalar.

Öne Çıkan teknolojiler:

• Genişletilmiş ürün kataloglarına sahip akıllı aynalar ve prova odası dışındaki ürünlerin sanal olarak denenmesine izin veren; hangi bedenin kişilerin vücuduna tam olarak oturacağını ön gören akıllı yazılımlar.

• Etkin mobil noktalar, ürün ayrıntılarına ve incelemelerine tek dokunuşla, hatta dokunmadan erişim sağlayabilen gerekirse doğrudan sepete atmalarını sağlayan, tüm alana yerleştirilmiş teknolojiler.

• Daha kolay ve hızlı alımları desteklemek için RFID, mobil ödeme ve Kripto para birimleri de dahil olmak üzere farklı ödeme seçenekleri.

• En kritik olan ise, mağazayı bir veri toplama merkezine dönüştürerek ve müşteri yolculuğunda dair en üst düzeyde veri yakalayıp işleyecek entegre bulut altyapısı.

Sonraki Adım:

Mağazanın yaklaşık olarak 12 ile 18 ay arasında açık kalması planlanıyor. 2020’nin ilk çeyreğinde de muhtemelen marka karması değişecek. Çünkü açıklanan aksiyon planında daha farklı perakende teknolojilerini test edebilmek ve kişiselleştirilmiş müşteri deneyimi artırmak üzere çalışmalar yapılacağından bahsediliyor.

McKinsey’nin takip ettiğim son raporlarından birinde mağaza içi alışveriş davranışlarının %60’ında gerek araştırma gerek doğrudan işlem yapma veya her ikisini aynı anda gerçekleştirme amacıyla dijitalin bir temas noktası olduğunu okumuştum.

Aynı araştırmada “Omni-Channel” satın alma yapabilen müşterilerin, tek bir kanaldan alışveriş yapan müşterilere kıyasla daha çok harcadığını, iki kat sıklık ile marka ile temasa geçtiğini ve sadakatinin daha uzun sürdüğünü de okumuştum. Sanıyorum bu verileri artık McKinsey kendi mağazasında teste tabi tutacak.

Öyle ki; McKinsey Chicago Ofisi’nden Perakende Operasyonları Lideri Praveen Adhi basına verdiği demeçte Modern Retail Collective’in amacını “perakendecilerin müşteri deneyimlerini dönüştürmek için ihtiyaç duydukları iç görüleri geliştirmek, birlikte çalışan birden fazla teknolojinin gücünü test etmek, yerinde ve tutarlı veri analizleri yapmak ve perakendecilerin geleceğe yönelik planları için kendi vizyonlarını belirlemelerine yardımcı olmak” olarak tanımlamış bile.

Tüm bunların dışında; projenin iş ortaklarından olan Mall of America’nın İş Geliştirme’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Jill Renslow da Modern Retail Collective’in mağaza tasarımı ve mimari yapısı ile de oldukça iddialı olduğunu ve bu anlamda da projeye uzmanlıklarını katarak projeye deneysel bir yaklaşım ile katkıda bulunduklarını söylemiş.

Bekleyip, göreceğiz.

Konuyu sevdiyseniz buradan devam edebilirsiniz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close