Siz “A” demeden biz Abdi İpekçi’yi anladık..

Milliyet gazetesi Genel Yayın Müdürü Abdi İpekçi’nin katili Mehmet Ali Ağca, TRT’nin Kozmik Oda programında ağırlandı. Hem de ne ağırlanma. Programda İpekçi cinayetine ilişkin tek bir kelime dahi sorulmadı.. Belki de sırf bu yüzden programın adına “Kozmetik Oda” demeli!

Gerçi ben de Ağca ile ropörtaj yapsam, bende İpekçi’den hiç sözü açmazdım herhalde… Onca yıl sonra ilk defa ekrana çıkan Ağca’ya Türkiye’nin karanlık tarihinin en kuytu köşesinde yer alan en önemli dosyalardan birini, failine neden hatırlatayım ki? Eh günümüzde gazeteci olmak da bunu gerektirir değil mi?

Zamanında, üniversite okurken, “Public Argumentation and Debate” dersinde (literatürde Türkçe karşılığını bilmiyorum) değerli hocamız Galip İsen bize bir proje/ödev vermişti: “Müslüman mahallesinde salyangoz satacaksınız, gidin imkansız bir fikri bana ve tüm sınıfa pazarlayın” demişti. (Dora Sesimi Duy!)

Biz de bir kaç kafadar Ağca’dan bir halk kahramanı yaratılabilir tezini, -ne kadar inanmasak da imkansızı denemek için- medya aracılığı ile gerekli toplumsal koşulları nasıl sağlayabileceğimizi de ön görerek sunmuştuk. Daha sonra, sınıfta bir anket yapmıştık. Bu tez iş yapar mı diye…

İşin ilginci, sınıfın yarısından fazlasını Ağca’yı Charles Manson’dan bile ünlü yapıp, pazarlayabileceğimize ikna etmiştik. Biz o tarihte buna her ne kadar inanamasak da, bugün o imkansız şey gerçek oluyor..

Birileri Ağca’yı piyasaya sürüp, üç maymunu oynayıp, sırtından para kazanıyor. En ilginç olanı ise, kimsenin buna gıkını çıkarmaması. Buyrun işte..

TRT’ye Ağca “konuk” oluyor, sorular tamamen populist eksende seyir ediyor, Abdi İpekçi tabu oluyor. Yahu peki neden? diye sorunca da şöyle bir cevap alınıyor:

“Ağca ile röportaj yapma şansı ele geçirip, bunu gerçekleştirmeyen bir insanın gazeteciliği bırakıp limon satması gerek, ama tutarlı davransın lütfen limon satarken, satacağı insandan sabıka kaydını da istesin”

Resmen söyleyecek söz bulamıyorum. Birgün gazetesi vermiş zaten cevabı:
Limoncu bile İpekçi Suikastini Sorardı!


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close