Z Raporu

2022 benim için değişikliklerin yılı oldu. Haziran ayında Penti’den ayrılarak, Hopi ile yepyeni bir maceraya yelken açtım. Yılı kapatırken de şöyle bi geriye dönüp bakmak istedim.

Penti ile İlk 6 Ay:
2022 yılı, ilk iki çeyrekte ürettiğimiz bir çok işin de ödülle taçlandırıldığı bir yıl oldu. Bu sene Penti ikinci defa LoveMark seçilidi. Bir kez daha En Teknolojik marka seçildi. Marka kimliği yenilendi. Projeler ödüllere doyamadı. Marka, 2022’de Felis Ödülleri’ne damga vurdu.

Geceyi 2’si büyük, 3’ü altın toplam 14 ödülle tamamlayan “Gayet Normal” projesi -detayları burada da aktardığım üzere- şüphesiz son yılların en kapsamlı kampanyalarından birisi oldu ve bu sonuç paylaştığım bağlantıda da göreceğiniz üzere aslında hiç de şaşırtıcı değil.

HOPİ ile Geleceğe Yolculuk…
Burada muhteşem bir dönüşüm var. Belki de son yıllarda Türkiye’de teknolojiye, insana ve ürüne dair yapılan en büyük yatırımın bir parçası olarak hem ürünü hem markayı baştan aşağı yepyeni bir kimliğe büründürdüğümüz bir süreçteyiz. Çok heyecanlıyım.

Bambaşka Bir Vizyon:
Hopi, aslında bir B2B2C şirketi. Yani, iş ortaklarından aldığı gücü, kullanıcısına veya diğer bir deyişle müşterilere sunan ve müşteriden aldığı veri ve içgörüleri, iş ortakları için tekrar fırsata çeviren bir iş modeline sahip. 300’den fazla markadan elde ettiği veriyi tek potada eriten ve işleyen muhteşem bir zenginliğe sahip.

Bu yüzden 2022’de Hopi’yi B2C noktasında “Hayatın Her Anında” kullanıcısının yanında olan “yeni nesil bir alışveriş uygulaması, B2B noktasında ise “pazarlama teknolojileri alanında vazgeçilmez bir iş ortağı” olarak konumladık. B2B hizmetleri ayrıca Wehopi çatısı altında başta perakende ve FMCG olmak üzere tüm sektörlere B2B alanında hizmet vermeye başladık.

Oyunu Değiştirecek Hamle: Hiper Kişiselleştirme
Haziran ayında Hopi’de iş başı yaptığımda, Yalın ve Gül -ki kendileri de çok yeni olmalarına rağmen- çoktan kolları sıvamış ve bir dizi derin analiz ve araştırmalar neticesinde, Hopi’nin hem fonksiyonel, hem deneyim, hem de iş modeli bazında yenilenmesi gerektiği net bir şekilde ortaya koymuştu.

Bu doğrultuda belirlenen yeniliklerin hayata geçebilmesi için de elbette birçok yatırım da yapılmıştı. -Beni bu ekibin bir parçası olarak düşünen ve güvenen Gül’e de ayrıca teşekkürü bir borç biliyorum.-

Bu yatırımların başında da SAS ile birlikte geliştirilen Hiper-Kişiselleştirme yetkinliği geliyor. Bugün, SAS ile çıkılan bu yolda yapay zekâ, makine öğrenmesi ve büyük veri analizi gibi alanlardaki yetkinliklerimiz sayesinde her bir kullanıcımızı tek bir mikro segment gibi yönetebilecek bir kabiliyete sahibiz.

Yeni Ürün Yolda…
Çok yakında uçtan uca alışveriş deneyimi sunan, kullanıcısını neredeyse kendisinden iyi tanıyan, ödeme yöntemleri, finansal hizmetler ve yaratıcı ekonomiye dönük çözümler sunan, yepyeni bir arayüz ve benzersiz bir deneyim ile herkesi şaşırtacak yepyeni bir Hopi ile kaşınıza çıkmaya hazırlanıyoruz.

Dönüşürken Performansı Koruyabilmek..
Değişim ve dönüşümle birlikte operasyonel başarıyı da sağlayabilmek her zaman çok mümkün olamıyor. Ancak bu Hopi için geçerli değil. Zira 2022’de burada çok başarılı bir dönüşüm ve yenilenme süreci yürütürken, bir yandan da operasyonel anlamda rekorlar kırdığımız bir seneye imza attık.

Bol Ödüllü Kampanya: Hopi Birthday!
Örneğin; Nisan Ayı’nda -benim işbaşı yapmamdan tam iki ay önce- buradaki muhteşem ekibin hayata geçirdiği doğum günü kampanyası hem ciro, hem hatırlanma, hem sosyal sorumluluk, hem de farkındalık anlamında çok başarılı sonuçlara imza atarak başta Kristal Elma, Felis, Hammer Awards olmak üzere bir çok organizasyondan onlarca ödülle ayrıldı.

Naif İnsanlara Özel Teşekkür:
Bu noktada, bu ödül seramonilerinde beni de sahneye davet ederek onurlandıran muhteşem ekibime ayrıca teşekkürlerimi iletmek isterim. Benim için çok anlam taşıyan bir jestti bu.

Yılın En Verimli Kampanyası: Aniden Gelen Paracıklar
Ve Black Friday öncesi alışveriş okazyonunu sahiplenerek perakendeye yeni bir soluk kazandırdığımız EKİM kampanyamız. Bu kampanyamızla da rekor ciro ve kullanıcı rakamlarına ulaştık.

Madame Coco, Kığılı, EnPlus ve Boyner gibi dört büyük markayı tek bir reklam filmi senaryosunda buluşturduk. Onlarca markanın teklifi ile harmanladık ve yine birçok ilki hayata geçirerek istediğimiz iş sonuçlarının çok daha fazlasına ulaştık.

Rakamlar Ortada:
Tüm bu çalışmalar elbette iş sonuçlarımıza da yansıdı. Rakamlara baktığımızda geçen yıl 11 milyon olan üye sayısını 15 milyon’a çıkardığımızı, aktif kullanıcı sayımızı %46 oranında büyüttüğümüzü, kayıp oranımızı %5 oranında azalttığımızı, ciro bazında ise %105 büyüdüğümüzü görüyoruz.

Üstelik tüm bu başarılı sonuçları bu zor ekonomik koşullara rağmen, bir önceki yılın bütçesine göre faiş artışlar olmadan gerçekleştirebildik. B2B alandaki yatırımlarımız sayesinde de iş ortağı olan marka sayımızı da %45 oranında artırarak 300’den fazla markalık bir ekosistem yarattık.

Hopi, 2023’te de büyümeye devam edecek. Çünkü çok yakın bir tarihte, yepyeni bir Hopi ile karşınızda olmak için muhteşem bir ekiple, hiç durmadan üretmeye ve çalışmaya devam ediyoruz.

Az kaldı.
Çok yakında, ilk yıllarında olduğu gibi, tüm Türkiye yine Hopi’yi konuşacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close