AI Ne Yapay?

Dün LinkedIn’de sevgili Yavuzhan’ın AI ile ilgili yazdığı şu içeriğini görünce, uzundur üzerinde düşündüğüm bir konu olduğundan mütevellit hemen bir cevap yazdım. Bu bağlamdaki düşüncelerimi sizle de paylaşayım istedim.

İnsanoğlu, karşısına çıkan her teknolojik gelişme ile muazzam bir sıçrama yaşayacağını düşündükçe sürekli bir hayal kırıklığına uğruyor. 18 yıldır blogda bunla ilgili onlarca yazı, tanıklık var. Bu da onlardan biri olacak. Altına imzamı atıyorum ve Yavuzhan’ın yazısına yazdığım yorumu sizlerle de paylaşıyorum.

“2000’lerin başında bize sunulan “Enformasyon Çağı” hemen 10 yıl sonrasına denk gelen “Sosyal Çağ” gibi; şimdi reva görülen “AI Era” da içinde yaşadığımız bu küresel ve neo-liberal düzende, yine sanılanın aksine insana değil, sistemin ta kendisine hizmet edecek gibi duruyor.

20 yıl önce bilgisayar hayatlarımıza nüfus ettiğinde, artık işlemlere daha az zaman ayırcağımızı, bize kalan anları daha kaliteli ve katma değerli işlere ayırcağımızı vaad etmişlerdi. Sosyal medya dediğin ise benzersiz bir kamusal alan yaratacaktı..

İlki, işlem kapasitesini ve hızı artırdı. İşlerimiz azalmadı. Aksine birim zamana daha fazla iş yapabilme kapasitesine evrildi, insan yine yenildi. İkincisi bizi özgürleştirecek ve ifade özgürlüğü gücü verecek iken, Twitter, Meta, Google, TIKTOK yeni medya hegamonları haline evrilip, dev dijital fanuslar içerisine insanları hapsetti.

Şimdi sıra AI’da.

Bunu da en tez zamanda romantik ve ideal olanından uzaklaştırıp; gerçeğin ve algının yeniden inşasında çok daha hızlı hizmet eden bir araç haline getirir, aşırı zeki ideolojik bir aygıt haline dönüştürür sistem.

Bizler de fark etmeden buna hizmet ederiz.
Hiç şüphem yok.”

Yeri gelmişken, 6 aydır üzerinde çalıştığımız bir girişimi de sizlere aktarmış olayım.

Detaylarını daha sonra ayrı bir yazı ile paylaşacağım ancak şimdilik AI ve Insan arasındaki kırılmaları ve uzlaşmaları, bundan doğan kirliliği; yazılı, görsel, işitsel formda üretilecek yepyeni ve alışılmadık içeriklerin oluşturacağı gerçeklik algısını sorgulamayı, soruşturmayı ve gerçek olan ile gerçeği inşaa eden arasındaki ilişkiyi tespit edebilen bir teknoloji üzerinde çalışıyoruz.

-> thisisnotai.com

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close